PIB, LKM bangun ladang koko pintar

BeritaHarian Thu, Jun 23, 2022 12:13pm - 1 year View Original


Ladang Bukit Gangis akan menempatkan perladangan koko pintar tunggal yang pertama dan terbesar di Malaysia - Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Permaju Industries Bhd (PIB) melalui anak syarikat milik penuhnya, Genbayu Gemilang Sdn Bhd memeterai memorandum persefahaman (MoU) dengan Lembaga Koko Malaysia (LKM) untuk membangunkan ladang seluas 100 hektar di Mukim Setul, Negeri Sembilan.

Ladang Bukit Gangis PIB akan menempatkan perladangan koko pintar tunggal yang pertama dan terbesar di Malaysia sambil mematuhi kriteria tadbir urus alam sekitar, sosial dan korporat (ESG) global untuk operasinya, kata PIB dalam makluman kepada Bursa Malaysia.

Pemeteraian MoU antara Pengarah Eksekutif PIB, Tang Boon Koon dan Ketua Pengarah MCB, Dr Ramle Kasin diadakan pada Persidangan Koko Kebangsaan 2022 baru-baru ini di Kota Kinabalu, Sabah.

PIB sebelum ini mempunyai portfolio kayu, sedang bergerak ke arah mencapai matlamat ESG dengan mempelbagaikan kepada pengeluaran hulu koko asal tunggal yang mempunyai jejak alam sekitar yang jauh lebih rendah.

"Dengan pemindahan pengetahuan teknikal daripada MCB dan perkongsian sedia ada dengan syarikat Agri Internet Pelbagai Perkara (IoT) tempatan dan asing, PIB yakin ladang koko pintar bersepadu sepenuhnya pertamanya di negara ini akan berjaya dan akan menjadi rangka tindakan untuk pengembangan PIB pada masa depan," katanya.

-BERNAMA

The content is a snapshot from Publisher. Refer to the original content for accurate info. Contact us for any changes.


Related Stocks

BURSA 6.860
PERMAJU 0.050

Comments

Login to comment.