Pendapatan Leon Fuat naik 29 peratus pada suku pertama

BeritaHarian Mon, May 30, 2022 09:40pm - 1 year View Original


Produk keluli yang dikeluarkan oleh Leon Fuat.

SHAH ALAM: Leon Fuat Bhd (Leon Fuat), mengumumkan peningkatan hasil sebanyak 29.1 peratus kepada RM273.02 juta bagi suku pertama berakhir 31 Mac lalu berbanding RM211.48 juta yang dicatatkan pada suku yang sama tahun kewangan sebelumnya.

Leon Fuat yang terbabit terutamanya dalam perniagaan perdagangan, pemprosesan dab pembuatan (pemprosesan) produk keluli, pengkhususan dalam produk keluli bergulung panjang dan rata, turut mengumumkan untung sebelum cukai (PBT) berjumlah RM31.81 juta, menurun 25.2 peratus daripada RM42.53 juta yang dicatatkan dalam tempoh itu.

Manakala keuntungan selepas cukai (PAT) berjumlah RM23.89 juta, menurun 33.8 peratus daripada RM36.11 juta yang dicatatkan pada suku yang sama tahun kewangan sebelumnya.

Pengarah Eksekutif Leon Fuat, Calvin Ooi Shang How berkata, pihaknya mencatatkan hasil yang lebih tinggi secara keseluruhan disebabkan oleh purata harga jualan yang lebih tinggi untuk kedua-dua dagangan dan pemprosesan tetapi ini telah dinafikan sebahagiannya oleh penurunan 8.8 mata peratusan dalam keseluruhan margin keuntungan kasar kepada 16.4 peratus dalam suku dalam tinjauan berbanding dengan margin keuntungan kasar 25.2 peratus pada suku yang sama tahun kewangan sebelumnya.

"Kami terus mencari jalan untuk mempelbagaikan perniagaan seperti yang telah kami lakukan melalui pelaburan dalam pengeluaran paip keluli dikimpal pada 2018. Fasa 1 kemudahan dengan dua barisan pengeluaran beroperasi manakala dua lagi barisan pengeluaran sedang dipasang dan dijangka beroperasi pada suku kedua tahun kewangan ini. Kami juga telah memulakan Fasa 2 kemudahan yang kami jangka ditauliahkan sepenuhnya pada separuh kedua 2023 yang akhirnya akan meningkatkan kapasiti pengeluaran kami." katanya di sini hari ini.

Mengulas lanjut katanya, segmen dagangan produk keluli Kumpulan mencatatkan peningkatan 21.1 peratus dalam hasil kepada RM90.00 juta dalam suku pertama itu berbanding RM74.29 juta yang dicatatkan pada suku yang sama tahun kewangan sebelumnya.

Segmen pemprosesan produk keluli mencatatkan kenaikan 33.4 peratus dalam hasil kepada RM182.93 juta berbanding RM137.11 juta yang dicapai pada tempoh tersebut.

"Tinjauan kami untuk 2022 kekal tidak berubah kerana pertumbuhan global dijangka perlahan dengan ketara pada tahun ini sebahagian besarnya disebabkan oleh konflik Russia-Ukraine yang telah merentasi pasaran komoditi, perdagangan dan sedikit sebanyak hubungan saling berkaitan kewangan," katanya lagi.

Memandangkan risiko penurunan telah meningkat dengan ketara, kami telah meningkatkan pemantauan pergerakan harga keluli dan mata wang asing yang berkaitan dan akan mengambil langkah proaktif termasuk merundingkan kontrak hadapan, jika perlu, serta pengurusan inventori yang berhemat, untuk mengurangkan sebarang kesan negatif yang mungkin timbul, ujarnya.

The content is a snapshot from Publisher. Refer to the original content for accurate info. Contact us for any changes.


Related Stocks

LEONFB 0.510

Comments

Login to comment.