KUALA LUMPUR: AME Real Estate Investment Trust (AME REIT) memeterai perjanjian jual beli (SPA) bersama penyewa sedia ada bagi penjualan tiga hartanah perindustrian di i-Park @ SILC dengan jumlah pertimbangan tunai sebanyak RM14.5 juta.
Hartanah terbabit iaitu i-Park SILC 3, i-Park SILC 4 dan i-Park SILC 6 terdiri daripada kilang berkembar separa setingkat setengah dengan pajakan yang masih berjalan, merangkumi jumlah keluasan boleh disewa dipersetujui (ALA) sebanyak 37,104 kaki persegi.
Harga jualan ini mewakili premium yang ketara antara 18.5 hingga 24.8 peratus melebihi nilai pasaran masing-masing seperti yang dinilai oleh penilai bebas.
Transaksi ini dijangka menjana keuntungan pelupusan sebanyak RM4.5 juta (tidak termasuk anggaran kos sampingan), bersamaan dengan keuntungan 44.7 peratus berbanding kos pelaburan asal.
Langkah ini selaras dengan strategi AME REIT untuk pengoptimuman portfolio melalui pembukaan nilai kenaikan modal yang dicapai oleh aset matang, sejajar dengan pengukuhan nilai modal dalam Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura (JS-SEZ).
Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif I REIT Managers Sdn Bhd, Chan Wai Leo, berkata premium yang dicapai mencerminkan kekuatan berterusan permintaan industri dan peningkatan nilai modal dalam JS-SEZ.
"Pelupusan ini merupakan sebahagian daripada pengurusan portfolio aktif dan disiplin modal kami, di mana hartanah matang berskala kecil dimonetisasikan pada penilaian yang menarik, dan modal digunakan semula ke dalam hartanah yang lebih besar serta boleh diskalakan dengan pertumbuhan jangka panjang yang lebih kukuh.
"Yang penting, transaksi ini membolehkan kami membuka nilai sambil mengekalkan kestabilan pendapatan, kecekapan portfolio dan fleksibiliti kunci kira-kira," katanya dalam satu kenyataan.
AME REIT terus mengekalkan kadar penghunian hampir 100 peratus di seluruh portfolio hartanah perindustriannya.
Aset-asetnya terletak terutama di taman perindustrian bersepadu milik Kumpulan AME dalam JS-SEZ, yang merupakan sebahagian penting daripada infrastruktur operasi bagi asas penyewa syarikat multinasional (MNC).
Transaksi ini dibuat melalui pemegang amanah AME REIT, RHB Trustees Bhd, dan dijangka diselesaikan secara berperingkat antara suku pertama dan suku kedua 2026.
Selepas selesai penjualan hartanah terbabit serta pengambilalihan i-Park SAC 34 yang dijangka pada suku pertama 2026, portfolio AME REIT akan merangkumi 38 hartanah perindustrian dan tiga asrama pekerja berkaitan industri.
Ini akan menghasilkan jumlah ALA sebanyak 2.5 juta kaki persegi, dengan anggaran jumlah nilai aset sebanyak RM913.2 juta.
